Kalinowszczyzna

Kuchnia Słowian

 

Czy wiesz jaka jest geneza rosołu, co to polewki i bryjki, dlaczego barszcz nazywamy barszczem, i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast?

Możesz się tego dowiedzieć na warsztatach kuchni słowiańskiej, które poprowadzą Hanna i Paweł Lisowie.

Państwo Lisowie starają się odtwarzać starają się odtwarzać wczesnośredniowieczne słowiańskie przepisy i smaki, bazując zarówno na własnych eksperymentach, jak i opracowaniach historycznych, etnograficznych, botanicznych, archeologicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest książka "Kuchnia Słowian"  – opowieść o  zwyczajach, potrawach, ziołach i technikach kulinarnych.

Na warsztaty obowiązywały zapisy. Niestety, już nie ma wolnych miejsc!!

kiedy? - 13 maja, godz. 11:00,
gdzie? - Klub Osiedlowy "ODEON".

DDK tło
DDK tło
Tatary tło
Tatary tło
Maki tło
Maki tło
Krancowa tło
Krancowa tło