Dzielnice Kultury
Kuchnia Słowian
Kalinowszczyzna, Klub Osiedlowy Odeon, ul. Okrzei 4
Czy wiesz jaka jest geneza rosołu, co to polewki i bryjki, dlaczego barszcz nazywamy barszczem, i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast?
Możesz się tego dowiedzieć na warsztatach kuchni słowiańskiej, które poprowadzą Hanna i Paweł Lisowie.
Państwo Lisowie starają się odtwarzać starają się odtwarzać wczesnośredniowieczne słowiańskie przepisy i smaki, bazując zarówno na własnych eksperymentach, jak i opracowaniach historycznych, etnograficznych, botanicznych, archeologicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest książka "Kuchnia Słowian" – opowieść o zwyczajach, potrawach, ziołach i technikach kulinarnych.