Dzielnice Kultury

Kuchnia Słowian

13-05-2017, godz. 10:00

Kalinowszczyzna, Klub Osiedlowy Odeon, ul. Okrzei 4

 

Czy wiesz jaka jest geneza rosołu, co to polewki i bryjki, dlaczego barszcz nazywamy barszczem, i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast?

Możesz się tego dowiedzieć na warsztatach kuchni słowiańskiej, które poprowadzą Hanna i Paweł Lisowie.

Państwo Lisowie starają się odtwarzać starają się odtwarzać wczesnośredniowieczne słowiańskie przepisy i smaki, bazując zarówno na własnych eksperymentach, jak i opracowaniach historycznych, etnograficznych, botanicznych, archeologicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest książka "Kuchnia Słowian"  – opowieść o  zwyczajach, potrawach, ziołach i technikach kulinarnych.

< Wstecz
Strona internetowa Dzielnicowego Domu Kultury "Bronowice" korzysta z plików cookies. Dowiedz się wiecej Są to małe pliki tekstowe zapisywane na Twoim urządzeniu (na przykład na komputerze lub na smartfonie) przez strony internetowe, które odwiedzasz. Używamy plików cookies zgodnie z Polityką prywatności, której treść dostępna jest w zakładce Do pobrania. Wykorzystujemy je w celach analitycznych (między innymi do analizy statystycznej ruchu) oraz aby dostosować wygląd i treści strony do Twoich preferencji i zainteresowań. Dane zabrane na ich podstawie łączymy z innymi danymi i informacjami, które mamy lub otrzymamy w przyszłości, a które mogą stanowić dane osobowe.

Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, zmień ustawienia ciasteczek swojej przeglądarki. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.